lördag 24 januari 2015

24.1 - Champagne kampanj

När pappa pch jag på morgonen tittade ut ur fönstret var marken ute vit. Det hade snöat och det var första gången jag upplevde snö här i Frankrike.

Vi hade ett väldigt bra morgonmål på hotellet och sedan gick vi iväg för att upptäcka stan.
Vi hade blivit tipsade om att det finns en marknad på lördag morgnar i Les Halles du Boulingrin, en sorts saluhall, och gick och kollade in den. En sådan här marknad tycker jag säger mycket om en stads kultur och vanor.

Sedan gick vi till turistinfon för att få veta om vilka champagnegårdar som är öppna för besök den här tiden på året. För stunden är här lågsäsong. Kvinnan vid infon var väldigt hjälpsam och trevlig och vi fick bokat ett besök till champagnegården Charles de Casanova. I området finns flera gårdar som man skulle kunna besöka men många är ganska dyra och fina och andra längre borta. Vid infon köpte vi också en seriebok som berättar om Champagnets historia, La Champagne Une histoire de bulles.

Därefter gick vi in i Cathédrale Notre-Dame, som vi såg utifrån igår kväll och är förresten ett av USESCO's världsarv. Katedralen är enorm och väldigt vacker och jag beundrade särskilt fönstermålningarna eftersom de är så färggranna och inte riktigt finns hos oss i Finland.
Pappa och jag gick omkring i centrum och runt stan förrän vi sedan gick och besöka Charles de Casanove.
(Pappa framför champagnegården vars 200 år gamla flaskor hittades i ett vrak utanför Åland)
(I serieboken ,Le Champagne Une histoire de bulles, berättas också om hur dessa flaskor upptäcktes)

(Jag framför Domaine Pommery, en av de kändaste champagnerna)
Vi besökte även ett litet telecom museum 📞 😜

Sedan var det dags att på riktigt gå på ett besök till en champagnegård.
Vi fick en utförlig beskrivning av champagnets produktionsprocess under en guidad rundtur.
I tunnorna fanns två veckor gammal Chardonnay. Jäsningen var på gång i tunnorna och "vinet" doftade färskt. Här tillverkades något specialvin. En del andra viner, pinot gris, pinot meunier och chardonnay, jäser i stora sistärner.
Här lagras flaskorna som resultat av första fermentationen 1,5-5 år, varefter man lägger till jäst och råsocker för att påbörja andra fermentationen, som skapar bubblorna, inne i flaskan.
Under andra fermentationen finns en komplicerad process för att bli av med den döda jästen, som samlar sig vid flaskornas kanter då de lagras lodrätt. Flaskorna måste vändas 1/4 varv per dygn i flera veckors tid och samtidigt sakteliga vändas från vågrät till lodrät ställning. Under processen rutschar jästmassan mot korken, varefter man kan få ut jästen genom infrysning av flaskhalsen. Istället läggs till lagom med socker för att bestämma söthetshalten, ex. brut, semi-sec eller sec, och lite påfyllnadsvin. Sedan sluts flaskorna med en äkta champagnekork.
Till sist var det dags för champagne degustation. Var och en (5 pers) fick smaka ett glas av ovanstående champagner.
(Kvinnan som tog bilden hade antagligen redan fått tillräckligt med champagne 😁🍷)

Besöket var helt huippu! 

Efteråt pausade vi på mellanmål och gick via rummet, varefter vi gick till Musée Hôtel de Vergeur. Vi trodde att det var frågan om ett gammalt hotell, som nu blivit museum, men det var ett rikemanshus. Vi fick en nästan två timmars guidning genom hela "palatset" och på samma gång en genomgång av Frankrikes politiska och arkitekturiska historia. Vår guide var väldigt engagerad och trevlig och var faktiskt positivt överraskade och fick massor ut av besöket. Vi känner oss ganska fiffiga nu.
Sedan var det dags att safka. Vi vurpade oss in i restaurang 3 Brasseurs, som hade ett brett utbud på käk och vi satsade båda på Flammkuchen. Servicen var god och snabb och maten var smaskens.
Restaurangen brygger även sitt eget öl.
Efter att vi senare kom till rummet slappade vi först och läste nya serieboken om champagnets historia. Sedan tittade vi på första episoden av Kingi, åt snacks och var ganska länge vakna. Dagen har varit superlyckad och överallt vi har varit här i Reims har vi fått väldigt bra service.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar